top of page
  • Yazarın fotoğrafıMURAT SAYGILI

Kolonlu Döküm Radyatör Ölçüleri Nelerdir ?

Güncelleme tarihi: 22 Nis 2023

Kolonlu döküm radyatörler, Döküm radyatör denildiğinde, desenli nostaljik modellerle birlikte en çok akla gelen iki modelden biridir. Desenli nostaljik döküm radyatör ölçüleri ile ilgili detaylı bilgileri farklı bir yazımızda paylaştık.


Döküm radyatörler ilk olarak 1850'lerde üretilmeye başlandı. İlk patentin 1841 yılında Amerika'da alındığı bilinmektedir. Kullanımının ise, özellikle Victoria dönemi İngiltere'sinde ve eş zamanlı Amerika kıtasında popüler olduğu bilinmektedir. Aradan iki yüz yıl süre geçmesine ve radyatör üretiminde daha hızlı ve ucuz üretim teknikleri ve malzemeleri çıkmasına rağmen, kolonlu döküm radyatörler popülerliğini devam ettirmektedir. Özellikle sağlamlığı, uzun ömürlü oluşu, yüksek ısı verimi ve retro, endüstriyel radyatör ve dekorasyon fikirleri sevenler için vazgeçilmezdirler.



Kolonlu Döküm Radyatör Ölçüleri Nelerdir ?


Kolonlu döküm radyatörler, beş farklı yükseklikte, iki derinliğe ve tek kalınlığa sahip dört ve altı kolonlu döküm radyatör dilimlerinin birbirine bağlanmasından oluşmaktadır. Şimdi sırası ile bir dilimin ölçülerini sizlerle paylaşalım;

  1. Dört ve Altı Kolonlu döküm Radyatör Dilim Kalınlığı : Bu modelimizin diğer ölçüleri değişmekle birlikte, tek bir kalınlığı bulunmaktadır. Her model 6 cm. (60 mm.) kalınlığa sahiptir.

  2. Dört ve Altı Kolonlu Döküm Radyatör Dilim Derinliği (Genişliği) : Bu modelimizin dört ve altı kolonlu alternatifleri ile iki farklı ölçüde derinliği bulunmaktadır. Yükseklik alternatifleri yanında derinlik olarak iki ölçüye sahiptir. Dört kolonlu döküm radyatör derinliği 14,4 cm'dir (144 mm). Altı kolonlu döküm radyatör derinliği ise 21,1 cm'dir (211 mm). Radyatör derinliğinde, çok önemli bir ölçü ise ayaklı derinliktir. Aşağıdaki fotoğraftan da görebileceğiniz gibi, döküm radyatör diliminin ayağı dışarı doğru açılmaktadır. Dolayısıyla, sıklıkla tercih edilen ayaklı kullanılan döküm radyatörlerde ayaklı derinlik daha önemlidir. Dört kolonlu döküm radyatörlerin ayaklı derinliği 17,5 cm'dir (175 mm), Altı kolonlu döküm radyatörlerin ayaklı derinliği ise 24,5 cm'dir (245 mm).

  3. Dört ve Altı Kolonlu Döküm Radyatör Dilim Yükseklikleri : Kolonlu görünümlü döküm radyatörlerimiz yukarıda da bahsedildiği gibi iki ayrı derinlikte ve, orta dilim ve ayaklı olmak üzere iki farklı modelde bulunmaktadır. Bu iki farklı modelin ise beş farklı yüksekliği bulunmaktadır. Toplamda 9 farklı ölçü bulunmaktadır. Model isimleri ve yükseklikleri şöyledir;






Dört ve Altı Kolonlu Döküm Radyatör dilimlerinin yukarıda detaylı bilgisi verilen üç ölçüsünün haricinde, uygulanacakları mekanların projelerini yapan mimar veya iç mimarların veya uygulamayı geçekleştirecek tesisatçı veya mekanikçilerin ihtiyaç duyacağı dört önemli hesaplama bulunmaktadır. Bunlar;

  • Toplam Radyatör boyunun Hesaplanması : Bir radyatörün uygulanacağı yerdeki derinlik ve yüksekliği haricindeki üçüncü önemli ölçüdür.

  • Toplam Radyatör Ağırlığının Hesaplanması : Yukarıda da bahsedildiği gibi, döküm radyatörler ağır bir radyatör çeşididir. Eski eser gibi bir çok projede bir radyatörün ağırlığı çok önem arz etmektedir.

  • Boru Aks Mesafelerinin Hesaplanması : Döküm radyatörler, üst-alt, sağ-sol veya çapraz olmak üzere üç farklı şekilde su borularına bağlanabilmektedir. Hem projeyi yapanların hem de uygulamacılar için en önemli hesaplamalardan biridir.

  • Radyatör ısıl değerlerinin hesaplanması : Radyatörlerle yaşam alanlarımızı ısıtmaktayız. Alanlarımız dense de, aslında hacim ısıtılmaktadır. Doğru, ekonomik ve konforlu bir yaşam için, radyatörlerin ısıl değerlerinin hesaplanması çok önemlidir.

Yukarıdaki dört hesaplama ile ilgili daha detaylı yazımıza ulaşmak için ilgili konuyu veya burayı tıklamanız yeterlidir.

142 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page