top of page
  • Yazarın fotoğrafıMURAT SAYGILI

Nostaljik Decora Döküm Radyatör Ölçüleri nelerdir ?

Güncelleme tarihi: 22 Nis 2023

Decora döküm radyatörler, dekorlu nostaljik döküm radyatörler olarak ta bilinmektedir. Döküm radyatör denildiğinde, kolonlu modellerle birlikte en çok akla gelen iki modelden biridir. Kolonlu döküm radyatör ölçüleri ile ilgili detaylı bilgileri ise farklı bir yazımızda paylaşacağız.


Döküm radyatörler ile ilgili ilk üretimin ve patentin 1841 yılında Amerika'da alındığı bilinmektedir. Kullanımının ise, özellikle Victoria dönemi İngiltere'sinde ve eş zamanlı Amerika kıtasında popüler olduğu bilinmektedir. Aradan iki yüz yıl süre geçmesine ve radyatör üretiminde daha hızlı ve ucuz üretim teknikleri ve malzemeleri çıkmasına rağmen, nostaljik döküm radyatörler popülerliğini devam ettirmektedir. Özellikle sağlamlığı, uzun ömürlü oluşu, yüksek ısı verimi ve retro, nostaljik veya vintage radyatör ve dekorasyon fikirleri sevenler için vazgeçilmezdirler.





Nostaljik Decora Döküm Radyatör Ölçüleri Nelerdir ?


Decora döküm radyatörler, yukarıdaki fotoğrafta da görüldüğü gibi dört farklı yükseklikte, tek derinliğe ve tek kalınlığa sahip dekorlu döküm radyatör dilimlerinin birbirine bağlanmasından oluşmaktadır. Şimdi sırası ile bir dilimin ölçülerini sizlerle paylaşalım;

  1. Decora döküm Radyatör Dilim Kalınlığı : Bu modelimizin diğer ölçüleri değişmekle birlikte, tek bir kalınlığı bulunmaktadır. Her model 7,6 cm. (76 mm.) kalınlığa sahiptir.

  2. Decora Döküm Radyatör Dilim Derinliği (Genişliği) : Bu modelimizin derinliği de, yükseklik ölçülerinde alternatifler bulunsa da, kalınlık ölçüsünde olduğu gibi, tek bir ölçüye sahiptir. Decora döküm radyatör derinliği 18,45 cm'dir (184,5 mm). Radyatör derinliğinde, çok önemli bir ölçü ise ayaklı derinliktir. Aşağıdaki fotoğraftan da görebileceğiniz gibi, döküm radyatör diliminin ayağı dışarı doğru açılmaktadır. Dolayısıyla, sıklıkla tercih edilen ayaklı kullanılan döküm radyatörlerde ayaklı derinlik daha önemlidir. Decora döküm radyatörlerin ayaklı derinliği 20,5 cm'dir (205 mm).

  3. Decora Döküm Radyatör Dilim Yükseklikleri : Dekorlu nostaljik görünümlü döküm radyatörümüz, orta dilim ve ayaklı olmak üzere iki farklı modelde bulunmaktadır. Bu iki farklı modelin ise dört farklı yüksekliği bulunmaktadır. Model isimleri ve yükseklikleri şöyledir;



Nostaljik decora döküm radyatör dilimlerinin yukarıda detaylı bilgisi verilen üç ölçüsünün haricinde, uygulanacakları mekanların projelerini yapan mimar veya iç mimarların veya uygulamayı geçekleştirecek tesisatçı veya mekanikçilerin ihtiyaç duyacağı dört önemli hesaplama bulunmaktadır. Bunlar;

  • Toplam Radyatör boyunun Hesaplanması : Bir radyatörün uygulanacağı yerdeki derinlik ve yüksekliği haricindeki üçüncü önemli ölçüdür.

  • Toplam Radyatör Ağırlığının Hesaplanması : Yukarıda da bahsedildiği gibi, döküm radyatörler ağır bir radyatör çeşididir. Eski eser gibi bir çok projede bir radyatörün ağırlığı çok önem arz etmektedir.

  • Boru Aks Mesafelerinin Hesaplanması : Döküm radyatörler, üst-alt, sağ-sol veya çapraz olmak üzere üç farklı şekilde su borularına bağlanabilmektedir. Hem projeyi yapanların hem de uygulamacılar için en önemli hesaplamalardan biridir.

  • Radyatör ısıl değerlerinin hesaplanması : Radyatörlerle yaşam alanlarımızı ısıtmaktayız. Alanlarımız dense de, aslında hacim ısıtılmaktadır. Doğru, ekonomik ve konforlu bir yaşam için, radyatörlerin ısıl değerlerinin hesaplanması çok önemlidir.

Yukarıdaki dört hesaplama ile ilgili daha detaylı yazımıza ulaşmak için ilgili konuyu veya burayı tıklamanız yeterlidir.


64 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page