top of page
  • Yazarın fotoğrafıMURAT SAYGILI

Havlupan nedir ? Havlupan çeşitleri nelerdir ?

Güncelleme tarihi: 23 Nis 2023

Havlupan nedir ?


Havlupanlar, çok uzun yıllardır Avrupalı ve Amerikalı lüks otel zincirlerinde vücut ve yüz havlularının kurutulması ve nemlerinin alınması için kullanılmaktadır. İngilizcesi “Towel Warmer” veya “Towel Rails” olan banyo radyatörleri, Türkçe de günümüzde yaygın olarak “Havlupan” ismi ile kullanılmaktadırlar.


Havlular, banyo ve Mutfak gibi ıslak zeminli mekanlarda günlük yaşantımızın en büyük yardımcılarıdır. Değişen mimari tasarımlarla birlikte, duş ve banyo alanları da değişiklik göstermiş olup, bir çok ölçüde el, yüz ve vücut havlusu kullanılmaya başlanmıştır. Havlupanlar, diğer yaygın tabiri ile banyo radyatörleri, doğru ölçülerde kullanıldıkları taktirde, hem tekstil ve havluları ısıtarak nemini alırken hem de bu mekanları ısıtmaktadırlar. Böylelikle konforlu banyo, mutfak veya duş alanları ile yaşamaktayız.


pirinc ve bakır retro havlupan
Eskitme pirinc italyan havlupan



Havlupan çeşitleri nelerdir ?

Havlupanlarn, ısıtma da kullanılan enerji kaynağına göre ve üretiminde kullanılan malzemeye göre bir çok çeşidi bulunmaktadır.


Üretimde kullanılan metale göre havlupan çeşitleri şöyledir;

  1. Geleneksel Pirinç ve Bakır havlupanlar : Pirinç Havlupanlar, en pahalı ama en uzun ömürlü havlupanlardır. Pirinç ve bakır paslanmayan metallerdir. Dolayısıyla pirinç veya bakır bir havlupan teorik olarak nesiller boyu kullanılabilir.

  2. Çelik ve Karbon Çelik havlupanlar : En ekonomik ama paslanmaya en açık, dolayısıyla ömrü en kısa olan havlupanlardır.

  3. Alüminyum havlupanlar : Alüminyumun paslanmaya direnci sayesinde, çelik havlupanlardan çok daha uzun ömürlüdürler. Çelik havlupanlara göre daha pahalıdırlar.

  4. Paslanmaz çelik havlupanlar : Kullanılan paslanmaz çelik türüne bağlı olarak, paslanmaya karşı uzun yıllar dirençli, dolayısıyla kullanım ömrü uzun havlupanlardır. Maalesef fiyatları oldukça yüksektir.

Enerji kaynağına göre havlupan çeşitleri şöyledir;

  1. Sıcak su ile ısınan havlupanlar : Merkezi sistem veya kombili sistem kaynağından gelen ev genelindeki sıcak su ile ısınan havlupanlardır. Elektrikli havlupanlara göre işletme maliyeti çok daha ekonomiktir.

  2. Elektrik ile ısınan havlupanlar : Sıcak su hattı çekilmesine ihtiyaç duyulmaması sebebi ile, elektrik bulunan her yerde rahatlıkla kullanılabilirler. Bu avantajının yanında, günümüzde elektrik fiyatlarının yüksekliğinden dolayı, oldukça yüksek işletme gideri olan havlupanlardır.



parlak krom celik havlupan
Parlak Krom Çelik Havlupan



110 görüntüleme0 yorum
bottom of page